Skip to content

International Women’s Day at Gävle Konstcentrum

For the International Women’s Day 2022 I will hold a lecture on About: The Blank Pages at Gävle Konstcentrum. I will speak about the production of and the inspiration to this work, and about how Ditte Ejlerskov and I have worked with this project together for ten years now. Hopefully there will also be time for me to dig into what I mean when I say that I have a practice of art history activism. Welcome!


A text in Swedish from Gävle Konstcentrum:

EvaMarie Lindahl berättar om det konstnärliga projektet About: The Blank Pages som hon gjort tillsammans med den danska konstnären Ditte Ejlerskov och som försöker rätta till den mansdominerade konsthistorien. About: The Blank Pages undersöker en specifik bokserie, utgiven av det tyska bokförlaget Taschen, som består av ett hundratal böcker om konstnärer där endast fem av böckerna är om kvinnor.

Ejlerskov och Lindahl ifrågasätter denna mansdominerade utgivning med att inte bara ge förslag på 100 kvinnliga konstnärer till Taschens bokserie utan har också tryckt upp 100 fysiska bokförslag. Men där de böcker som Taschen gett ut innehåller text och bild så innehåller de böcker som Ejlerskov och Lindahl föreslår blanka sidor i väntan på att fyllas med det innehåll konsthistorien negligerat.

Lindahl kommer att visa bilder från projektet och berätta om arbetet med böckerna plus ge exempel på hur hon arbetar med vad hon kallar för konsthistorieaktivism i sitt konstnärskap.

Projektet har omrapporterats i fransk, svenska, portugisisk, spansk, dansk, amerikansk och brittisk tv och radio, och är på permanent display i Sao Paolo på MASP.  Just nu går det även att att se på Arken utanför Köpenhamn.

Gävle Konstcentrum, Furusalen, Silvanum
18:30, March 8, 2022
Föreläsning About: The Blank Pages

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.